“Je zou Huisman een soort literatuursocioloog kunnen noemen,” schreef literatuurcriticus Arjan Peters in zijn recensie van mijn proefschrift. Het is blijkbaar niet gemakkelijk mij in een hokje te plaatsen – en dat vind ik helemaal niet erg. In mijn onderzoek combineer ik mijn kennis van literatuurwetenschap en (levens)verhalen met mijn fascinatie voor de wijze waarop wij in Nederland met de dood omgaan. Ik streef ernaar maatschappelijk relevant, creatief en bovenal ook toegankelijk werk te leveren, dat een breed publiek zal aanspreken.
proefschrift
Wanneer een dierbare komt te overlijden, staan de nabestaanden voor de immense uitdaging om de verlieservaring op een bepaalde manier te integreren in het eigen levensverhaal. Wat heeft dit verlies te betekenen? Welk doel dient het?
In mijn proefschrift onderzoek ik dit proces van ‘narratieve zingeving’. Ik laat zien dat de persoonlijke rouwervaring met behulp van gedeelde, historisch bepaalde en normatief beladen zingevingsmodellen – die ik ook wel ‘rouwplots’ noem – omgevormd wordt tot een betekenisvol levensverhaal.
Ik belicht vier manieren van zingeving die we in populaire rouwboeken tegenkomen: het groeiplot, het herstelplot, het zoekplot en het verzet- of antiplot.
“Met bijzonder veel belangstelling heb ik je proefschrift in één adem uitgelezen. Een knap werk” – Manu Keirse
steunfonds laatste wil
Per 1 september 2023 ben ik als onderzoeker werkzaam bij Steunfonds Laatste Wil. Mijn onderzoek gaat over de ervaringen van nabestaanden wiens dierbaren in eigen regie zijn gestorven, oftewel aan een zelfgekozen en weloverwogen dood, buiten het medisch geaccepteerde en wettelijk geregelde traject van euthanasie om.
Hoe kijken zij terug op het autonome sterftraject, en op de rol die ze daar wellicht in hebben gespeeld, en wat heeft deze dood voor hen betekent?
Het zijn spannende vragen over een onderwerp dat weliswaar veel stof doet opwaaien maar waar nog veel over is te ontdekken.